Siirry etusivulle

Siirry tuotesivulle

Siirry pelihalliin

Siirry kilpailusivulle

Siirry tapahtumasivulle

Siirry galleriaan

 

Ota yhteyttä!

CoreFinland?

 

Tilaa RIPS t-paita

 

Rukiin terveysvaikutuksia tutkitaan mielenkiinnolla

Rukiissa on monia terveyden kannalta hyviä ominaisuuksia. Tähän päivään asti rukiin ja täysjyväviljan terveysvaikutukset ovat kiinnostaneet lähinnä suomalaisia ja pohjoismaalaisia tutkijoita. Positiiviset tulokset ovat herättäneet kiinnostusta ja lisänneet tutkimustoimintaa muuallakin.

Rukiissa on paljon kuitua

Sata grammaa kunnon täysjyväistä ruisleipää sisältää kuitua noin 10 grammaa. Ruissekaleivissä kuitua on hieman vähemmän. Lautasellisessa puuroa on viisi grammaa kuitua ja keskikokoisessa omenassa neljä. Ruisleipää tulisi syödä kuusi viipaletta päivässä, jotta kuidun saanti olisi hyvä.

Kuidut auttavat painonhallinnassa

Kuiduista ei saa energiaa, joten ruisleipää saa syödä suhteessa enemmän kuin valkoista leipää. Kuitua sisältävä ruoka myös imeytyy hitaammin, jolloin verensokeritasot pysyvät tasaisempina. Tällöin nälän tunne pysyy paremmin kurissa. Kuitupitoinen ruoka myös poistuu mahasta hitaammin, joten kylläinen olo säilyy ruokailun jälkeen kauemmin.

Kuidut saattavat myös vähentää rinta-, eturauhas- ja paksusuolensyövän riskiä, mutta tutkimukset ovat vielä kesken. Istumatyöläiselle kuidun välittömin hyöty on, että se auttaa painonhallinnassa sekä parantaa suoliston toimintaa ja vähentää ummetusta.

Ruis ja diabetes

Ruiskuitu tasaa veren sokeritasapainoa. Hyvä sokeritasapaino ehkäisee aikuistyypin diabeteksen puhkeamista. Ruis myös vähentää haiman tuottaman insuliinin tarvetta aterian jälkeen, jolloin veren insuliinitasot pysyvät parempina ja riski sairastua aikuistyypin diabetekseen pienenee.

Ruis ja sydänsairaudet

Tutkimusten mukaan ruis alentaa kolesterolitasoja ja suojaa siten sydänsairauksilta. Koska ruis vähentää myös haiman tuottaman insuliinin tarvetta aterian jälkeen, pysyvät veren insuliinitasot parempina. Tällöin niin sydänsairauksien kuin aikuistyypin diabeteksenkin sairastumisriski pienenee.

Ruis on rautaa!rips-pussit